schilder

Wanneer het aankomt op zware beroepen komt het vak van de schilder eveneens op deze lijst voor. De schilder verricht vanwege meerdere omstandigheden zwaar werk. We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

  • Werkhouding. Een schilder die in de bouw of in het onderhoud werkzaam is zal te maken hebben met een ongemakkelijke werkhouding. Er moet namelijk veelvuldig boven de macht worden gewerkt wanneer er plafonds worden geschilderd. Ook hoog gelegen gedeeltes van muren en daken worden in een ongemakkelijke positie geschilderd. De schilder krijgt dan ook te maken met een overbelasting van spieren in de rug en schouders. Bovendien krijgt hij te maken met een overbelaste nek.
  • Extreme weersomstandigheden. De schilder die buiten werkt krijgt te maken met extreme weersomstandigheden die zijn werkzaamheden verzwaren. Denk in dit geval aan extreme warmte in de zomer, extreem natte weersomstandigheden en extreme koude. Dit zijn zaken die de fysieke inspanning verzwaren.
  • De materialen waarmee gewerkt wordt. Verf waarmee gewerkt wordt bevat doorgaans oplosmiddelen. Deze oplosmiddelen komen vrij wanneer de verf verwerkt wordt. De schilder ademt deze gassen in, wat schade aan de luchtwegen kan veroorzaken. Ook het opschuren van verf zorgt voor stof wat in de luchtwegen kan belanden.

Veel voorkomende klachten

De schilder krijgt door de bovengenoemde factoren te maken met meerdere fysieke klachten. We hebben de meest voorkomende klachten voor u op een rij gezet.

  • Overbelaste spieren en gewrichten. Door de houding waarin de schilder moet werken krijgt hij last van overbelaste spiergroepen en gewrichten. Denkt u bij werkzaamheden die laag aan de grond zitten aan de knieĆ«n die langdurig gebogen zijn. Bij werkzaamheden boven de macht mag u denken aan de spieren en botten in de rug en nek, en de gewrichten in schouders. Deze spieren, gewrichten en botten kunnen een bepaalde druk aan gedurende een bepaalde periode. Overschrijdt u deze periode, dan krijgt de schilder onherroepelijk last van overbelastingverschijnselen. Deze overbelasting zorgt voor ziekteverzuim.
  • Burn-out door ziekteverzuim. Een schilder die te maken krijgt met ziekteverzuim is doorgaans voor een langere periode uit de running. Hierdoor krijgt hij een terugval in zijn inkomen waardoor de vaste lasten niet kunnen worden betaald en de gezinssituatie onder druk komt te staan. Een burn-out ligt dan op de loer, wat zorgt voor een nog moeizamere terugkeer in het arbeidsproces.
  • Stof en oplosmiddelen kunnen in de luchtwegen terechtkomen. Hierdoor kan de schilder last krijgen van luchtwegproblemen. Luchtwegproblemen kunnen op den duur leiden tot ernstige fysieke problemen en een aangetaste weerstand.

Hulpmiddelen

We werkzaamheden van een schilder kunnen worden verlicht met een aantal hulpmiddelen. We hebben ze opgedeeld in een paar categorieƫn.

  • Ondersteuningshulpmiddelen. Wanneer een schilder veelvuldig boven zijn macht moet werken krijgt hij te maken met nekklachten. Hiervoor bestaan ondersteuningshulpmiddelen zoals een neksteun. Hierdoor krijgt de nek niet het volledige gewicht van het hoofd te dragen wanneer de schilder met zijn hoofd achterover moet werken. Ook bij knielend werk is er ondersteuning in de vorm van rolondersteuning. Door deze werkzaamheden blijven de spieren en gewrichten van de schilder beschermd.
  • Positioneringshulpmiddelen. Om op een bepaalde plek te kunnen werken zijn er meerdere oplossingen dan alleen de ladder voor de schilder. Denkt u bijvoorbeeld aan een rolsteiger of een verhoogde werkvloer. Ook een hoogwerker, eventueel op een aanhangwagen, is een mogelijkheid voor de schilder om beter bij het te bewerken oppervlak te komen.

Overige tips om zwaar werk te voorkomen

Zwaar werk voor een schilder voorkomen is met bovenstaande tips redelijk eenvoudig, maar daarnaast geven we u nog een aantal adviezen;

  • Werk in een wisselende houding. Voortdurend in dezelfde houding werken zorgt voor een extra belasting van de spieren en gewrichten. Door het afwisselen van de werkhouding zorgt u ervoor dat het hele lichaam goed in beweging blijft wat voor een betere doorbloeding zorgt.
  • Zorg voor goede bescherming. De luchtwegen van een schilder krijgen het flink te verduren tijdens de werkzaamheden. Het is dan ook zaak dat deze goed beschermd worden. Met een mond- en neuskapje en eventueel bescherming voor de ogen voorkomt u luchtwegklachten.

Bron: Redeco Schilders