stukadoor

Het beroep van de stukadoor valt onder de categorie zwaar werk. De reden hiervan is heel eenvoudig. De stukadoor heeft namelijk een beroep waarbij voornamelijk handwerk komt kijken.

  • Werkhouding. Hij oefent zijn beroep uit binnenshuis en buitenshuis waarbij hij gereedschap hanteert en op diverse hoogten moet kunnen werken. Hierbij komt er nogal wat druk te staan op zijn rug en schouders. Werkt de stukadoor als het ware boven zijn macht, dan komt daar ook nog druk op de nek bij. Hij moet zijn hoofd dan naar achteren houden wanneer de stukadoor bijvoorbeeld een plafond moet stuken.
  • Weersomstandigheden. De stukadoor wordt steeds vaker gevraagd om buitenshuis stukwerk af te leveren. In die gevallen werkt de stukadoor ook bij extreme weersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan werken in de brandende zon en in extreme koude. Ook werken bij vochtig weer – hoewel dit zelden voorkomt vanwege de materialen waarmee gewerkt wordt – is slecht voor de lichamelijke gesteldheid.
  • De materialen waar de stukadoor mee werkt. Een stukadoor werkt met materialen waar stoffen uit vrijkomen die slecht zijn voor de luchtwegen. Doordat de stukadoor langdurig met deze materialen werkt komen de schadelijke stoffen in zijn luchtwegen terecht, wat zorgt voor gezondheidsproblemen op de korte en langere termijn.

Veel voorkomende klachten

Een stukadoor heeft bepaalde klachten die beroep gebonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de volgende klachten:

  • Overbelasting van delen van het skelet en de spieren. Botten in de schouders, de rug en nek kunnen overbelast raken wanneer de stukadoor lange tijd in één houding moet werken. Zeker in de bouw is dit van toepassing wanneer er aan een stuk door dezelfde ruimtes moeten worden voorzien van stukwerk. Wanneer er lange tijd boven de macht moet worden gewerkt omdat er een plafond moet worden voorzien van stukwerk worden de rug, schouders en nek nog eens extra overbelast. Dit zorgt voor snelle slijtage van spieren en gewrichten met blessures tot gevolg.
  • Luchtwegklachten. Het langdurig bloot worden gesteld aan schadelijke stoffen in het stukwerk zorgt ervoor dat de luchtwegen geïrriteerd zullen raken. Luchtwegproblemen zijn de basis van ernstige gezondheidsklachten die op het hele gestel invloed hebben.
  • Burn-out verschijnselen. Wanneer een stukadoor door ziekte thuis komt te zitten zal zijn inkomen achteruit gaan. Dit zet de thuissituatie van de stukadoor onder druk. De vaste lasten kunnen niet goed worden betaald waardoor de stukadoor stress thuis zal ervaren. Hierdoor krijgt de stukadoor vroeg of laat te maken met burn-out verschijnselen.

Hulpmiddelen

Om het werk van de stukadoor fysiek minder belastend te maken zijn er diverse hulpmiddelen mogelijk. Je kan ze opdelen in een paar hoofdgroepen.

  • Gereedschap. Voor de meest voorkomende werkzaamheden van de stukadoor, zoals rapen, is ergonomisch gereedschap beschikbaar. Door de speciale vorm van de greep is het gereedschap lichter te hanteren en worden de gewrichten minder belast. Bovendien bestaan er speciale elektrische gereedschappen die het handwerk kunnen vervangen. Denk dan aan bijvoorbeeld een elektrische mixer voor cement, en aan een mengkuip met elektrisch aangedreven menger. Ook het wringen van zakken spack kan worden uitgevoerd door een wringer.
  • Ondersteunende en positionerende hulpmiddelen. Denk in dat geval bijvoorbeeld aan fysieke steun zoals nekondersteuning, maar ook aan een verhoogde werkvloer. Een hoogwerker, eventueel zelfrijdend, zorgt ervoor dat de stukadoor zonder al teveel moeite op diverse hoogten kan werken.

Overige tips om zwaar werk te voorkomen

De stukadoor zal al behoorlijk makkelijker kunnen werken met bovengenoemde hulpmiddelen maar met onderstaande tips kan zwaar werk ook worden voorkomen.

  • Stem de aard van de werkzaamheden af op de weersomstandigheden. Moeten er bij een nieuwbouwproject meerdere werkzaamheden plaatsvinden, zorg er dan voor dat de buitenwerkzaamheden plaatsvinden bij acceptabele weersomstandigheden. Bij extreem warm of koud weer is het aan te raden om binnen te werken. Dit is niet alleen prettiger voor de stukadoor maar ook voor het stucwerk.
  • Werk in afwisselende houdingen. De werkhouding afwisselen en dus beurtelings laag, recht voor u en hoog boven het hoofd werken zorgt ervoor dat het lichaam de werkzaamheden langer volhoudt. Dit voorkomt blessures en ziekte-uitval.