Ramen die in de gevel geplaatst worden, zijn steeds zwaarder. Dit komt door de isolatiewaarde van het glas en de materialen waar het van gemaakt wordt. Sinds de komst van dubbel isolatieglas is het gewicht van glas dus ook verdubbeld. Ga er verder vanuit dat het glas wat geplaatst wordt doorgaans groot is, en u heeft het recept voor een zwaar beroep. Een raam zal doorgaans meer dan 20 kilogram per vierkante meter wegen. Dan tellen we in dat geval alleen nog het gewicht van het raam. Wanneer het wordt geplaatst door de glaszetter inclusief kozijnen komt u op een nog hoger gewicht uit. Dit glas moet op zijn plek worden gebracht. Denkt u dan niet alleen aan de benedenverdieping maar ook aan bovengelegen verdiepingen. Hierdoor zal de glaszetter veel spierkracht moeten inzetten om het glas in de juiste positie te krijgen. Een moment van verlies van aandacht is er bovendien niet bij. Dit zal voor kostbare schade aan het glas wat gezet moet worden zorgen.
Veel voorkomende klachten
De glaszetter zal door zijn werk te maken hebben met specifieke lichamelijke klachten, die we voor u op een rij hebben gezet.
- Overbelaste spieren en gewrichten. Juist doordat glas zo zwaar is en doorgaans boven de macht in positie moet worden gebracht hebben veel glaszetters op den duur last van overbelaste spieren en gewrichten. De spieren in de armen krijgen het flink te verduren aangezien er een zwaar gewicht moet worden meegetorst. Bovendien zal de glaszetter zijn rugspieren extra moeten belasten. Het glas moet immers doorgaans vanaf de grond handmatig naar boven worden getransporteerd.
- Fysieke klachten door extreem weer. De glaszetter werkt vooral buiten. Hierdoor krijgt hij te maken met extreme weersomstandigheden. Denkt u bijvoorbeeld aan werken in de brandende zon maar ook werken onder extreem koude temperaturen. Hierdoor zal de glaszetter externe lichamelijke factoren te verwerken krijgen bovenop zijn fysieke inspanning.
- Een burn-out door thuis zitten. Een glaszetter die door fysieke overbelasting thuis komt te zitten krijgt al snel te maken met een terugval in zijn inkomen. Het thuis zijn om de overbelaste spieren en gewrichten tot rust te laten komen zorgt ervoor dat er minder geld binnenkomt om de vaste lasten te kunnen betalen. Hierdoor zal de glaszetter al snel met een burn-out komen te zitten.
Hulpmiddelen
Het spreekt voor zich dat de werkzaamheden van de glaszetter kunnen worden verlicht met praktische hulpmiddelen. Deze zijn onder te verdelen in een aantal groepen.
- Positioneringshulpmiddelen. Ramen moeten op hun plaats worden gebracht, en hierbij zijn een aantal positioneringshulpmiddelen voor handen. Denkt u in dat geval aan bijvoorbeeld een glaslift, maar ook aan een glastransportset. Ook een steekwagen en tilhulpmiddel zullen ervoor zorgen dat de glaszetter met minder werk het glas op zijn juiste plaats kan krijgen. De glaszetter kan door deze hulpmiddelen sneller doorwerken wat in ieders voordeel is.
- Mobiel gereedschap. Glas zal doorgaans nog ter plekke op maat moeten worden gemaakt. Hiervoor is uiteraard het gereedschap voor handen. Er kan worden gekozen voor mobiele gereedschap waardoor het glas niet over de werkplaats hoeft te worden getransporteerd. Denkt u in dat geval bijvoorbeeld aan een verrijdbare en kantelbare glassnijtafel. Ook voor het snijden van het glas zelf zijn ergonomische hulpmiddelen voor handen.
Overige tips om zwaar werk te voorkomen
Het werk van de glaszetter valt met recht onder de noemer zware beroepen. Het voorkomen van de zwaarte van het werk is redelijk eenvoudig. We hebben zojuist al hulpmiddelen benoemd maar er is meer wat u kunt doen om het zware werk te voorkomen.
- Scherm de werkplaats af. Is er sprake van extreme weersomstandigheden? In dat geval is het aan te raden om de werkplaats af te schermen. Met het plaatsen van en steiger en afdekdoek voorkomt u dat de glaszetter in de brandende zon, stromende regen of snijdende kou moet werken. U kunt daardoor bovendien onder meer weersomstandigheden werken, wat voor iedereen in het voordeel werkt.
- Bespaar niet op de hoeveelheid personeel. Het inzetten van een man extra personeel op een klus met grote ramen is in ieders voordeel. Het te tillen gewicht kan beter worden verdeeld, en bovendien is de veiligheid op de werkplaats beter gewaarborgd. Het risico op ongevallen wordt verkleind.
Bron: Glas-Nu.nl