Wie wel eens een stratenmaker aan het werk heeft gezien kan zich gelijk een voorstelling maken bij de zwaarte van dit beroep. We hebben de belangrijkste oorzaken op een rijtje gezet.
- Er wordt gewerkt met zware materialen. Een stratenmaker werkt met behoorlijk zware materialen. Stenen en straatklinkers wegen behoorlijk wat, en ze moeten voortdurend worden aangevoerd naar de werkplek toe. Daarnaast moeten de stenen regelmatig op maat worden gemaakt eveneens een flinke krachtsinspanning betekent.
- Er wordt gewerkt in een gebogen houding. De stratenmaker werkt doorgaans in een gebogen houding. Hij zit geknield op de straat met zijn rug gebogen. Hierdoor wordt er een aanslag op meerdere gewrichten gepleegd. Bovendien zullen spieren hun veerkracht verliezen waardoor er een groot risico op blessures ontstaat.
- Er wordt gewerkt in weer en wind. Stratenmakers zijn doorgaans onder alle weersomstandigheden actief. Er is door een strakke tijdsplanning van de opdrachtgever geen gelegenheid om het werk stil te leggen onder extreem natte, droge, warme of koude situaties. Hierdoor krijgt de stratenmaker te maken met algemene gezondheidsklachten. Het lichaam is er immers niet op gebouwd om onder al deze weersomstandigheden buiten actief te zijn.
Veel voorkomende klachten
De stratenmaker zal door zijn werk te maken krijgen met een aantal soorten klachten. We hebben de meest voorkomende benoemd.
- Slijtage van gewrichten. De kniegewrichten van een stratenmaker zullen sneller slijten en de spieren en pezen in de benen zullen op den duur gaan slijten en hun veerkracht verliezen. De rug van de stratenmaker is bijna voortdurend gebogen. Hierdoor komt er op de ruggenwervels een behoorlijke druk te staan. De spieren zullen stram en stijf worden en het kraakbeen zal sneller gaan slijten. De meeste stratenmakers hebben dan ook ziekteverzuim door een versleten rug en versleten kniegewrichten.
- Gezondheidsklachten bij extreem weer. Het weer wordt steeds extremer en juist de stratenmakers merken hier de gevolgen van. Brandende zon maar ook natte weersomstandigheden zorgen ervoor dat het lichaam overbelast raakt. Dit in combinatie met zware lichamelijke arbeid zal voor uitval zorgen bij de stratenmaker.
- Burn-out door thuiszitten. Wanneer een stratenmaker door bovengenoemde klachten thuis komt te zitten zal hij al snel te maken krijgen met een burn-out. Het inkomen van de stratenmaker zal immers snel teruglopen wat de gezinssituatie onder druk zet. De vaste lasten kunnen niet meer worden betaald waardoor de stratenmaker met extra spanning te maken krijgt. Dit zijn zaken die het herstel niet bevorderen; ze zullen eerder leiden tot een burn-out.
Hulpmiddelen
De stratenmaker is gebaat bij hulpmiddelen die zijn werk verlichten. Denk dan aan de volgende hoofdgroepen;
- Automatisch gereedschap. Het op maat maken van stenen en het aanvoeren van de materialen is een belangrijke factor die het werk zwaar maakt. Door deze zaken te automatiseren kan het personeel efficiënter worden ingezet. Bovendien wordt er sneller gewerkt. De stratenmaker hoeft minder zware werkzaamheden te verrichten.
- Vacuümapparatuur. Het leggen van stenen kan worden vereenvoudigd door het machinaal leggen ervan. Met vacuümapparatuur is dit mogelijk. De stratenmaker hoeft nu enkel nog de machine aan te sturen.
Overige tips om zwaar werk te voorkomen
Het werk van de stratenmaker kan worden verlicht met gereedschap, maar daarnaast zijn er meerdere zaken die het werk wat minder zwaar maken. Denkt u bijvoorbeeld aan de volgende zaken:
- Afschermen van de werkplek. Met de plaatsing van een mobiele overkapping wordt de stratenmaker niet rechtstreeks blootgesteld aan de brandende zon of aan de stromende regen. Hierdoor kan er sneller worden doorgewerkt en heeft de stratenmaker minder last van overbelasting door deze externe factoren.
- Afwisselen van de werkhouding. Het afwisselen van werkhouding zorgt ervoor dat de spiergroepen van de stratenmaker evenredig worden belast. Wanneer het mogelijk is, wordt dan ook aangeraden om de stratenmaker met regelmaat te laten afwisselen van werkhouding om de spieren soepel te houden.