timmerman zwaar werk

Het werk van de timmerman valt onder de noemer zwaar werk. De reden hiervan is niet in alle gevallen duidelijk. Het is ook zo dat niet iedere timmerman even zwaar werk uitvoert. U mag het werk van de timmerman namelijk in meerdere opzichten bekijken. De ene timmerman zal zich hebben toegelegd op het bouwen van houten meubels. Dit is een werkzaamheid die niet voortdurend in een fysiek belastende houding wordt uitgevoerd. De timmerman kan het werkstuk op een werkbank plaatsen om zijn werk uit te voeren in een comfortabele houding.

Een timmerman die echter in de bouw werkt houdt zich vooral bezig met de constructie van bijvoorbeeld daken. Dit is een houding waarbij veelvuldig boven de macht moet worden gewerkt. Een normale bouwsteiger of ladder biedt niet genoeg ondersteuning aan de timmerman. Deze continue aanslag op de spieren in rug, nek, armen en schouders van de timmerman eist op den duur zijn tol.

Veel voorkomende klachten

Doordat een timmerman in de bouwsector veelvuldig in een lastige houding moet werken krijgt hij een aantal klachten die we zullen benoemen.

  • Fysieke problemen door overbelasting. De timmerman is eigenlijk ongeveer 70 procent van de tijd in een ongemakkelijke houding boven zijn macht aan het werk. Hierdoor zullen bepaalde spiergroepen overbelast raken. U mag dan denken aan de spieren in de rug maar ook aan de spiergroepen in de schouders. De spieren in de nek krijgen ook een behoorlijke partij extra werk te verduren. Hierdoor ligt het gevaar van spierpijn en op den duur overbelasting op de loer. Spieren die veelvuldig worden overbelast zullen hun sterkte en veerkracht verliezen waardoor de medewerker met blessures thuis zal komen te zitten.
  • Burn-out door thuis zitten. Een timmerman zal op den duur ook te maken krijgen met burn-out klachten. Zeker wanneer hij al thuis zit worden deze zaken beter zichtbaar. Het niet kunnen werken zorgt op den duur voor een flinke terugval in inkomen. De thuissituatie komt onder druk te staan doordat de werknemer vaste lasten niet meer goed kan betalen. Het thuis zitten zorgt dan ook bij timmermannen op den duur voor een burn-out.
  • Een timmerman krijgt te maken met bouwstof wanneer er hout wordt gezaagd. Dit houtstof zal uiteindelijk in de luchtwegen gaan zitten en daar voor irritatie zorgen. De luchtwegen moeten goed schoon worden gehouden aangezien dit de basis is van de algehele conditie van een timmerman.

Hulpmiddelen

Om overbelasting bij een timmerman te voorkomen zijn er hulpmiddelen voor handen die u als werkgever en de timmerman zelf een hoop narigheid zullen besparen. We hebben er een paar voor u opgezocht.

  • Hefmaterieel Het tillen van bouwmaterialen, maar ook het beklimmen van ladders en bouwsteigers is fysiek belastend voor vooral de knieën van de timmerman. Met hefmaterieel zoals een hoogwerker of hefplateau of schaarheftafel zal de timmerman dit werk minder intensief hoeven te doen. Ook het gewicht van bouwmateriaal hoeft minder ver te worden meegetorst.
  • Mobiel gereedschap. Elektrisch gereedschap zal doorgaans op één vaste plek van de bouwplaats staan. Hierdoor moet de timmerman voortdurend afstanden afleggen om bijvoorbeeld een balk op maat te zagen. Een mobiele zaagmachine en een mobiele gereedschapskist op wielen zorgen ervoor dat de medewerker minder ver hoeft te lopen op de werkplaats.
  • Overige hulpmiddelen. Voor zaken als het plaatsen van dakplaten kan gebruik worden gemaakt van een gootsteiger. Schroeven kan worden gedaan met een schroefautomaat met een lintaanvoer. Hierdoor kan er sneller door worden gewerkt met één stuk gereedschap zonder dat er voortdurend schroeven hoeven te worden opgehaald.

Overige tips om zwaar werk te voorkomen

Veel hulpmiddelen voor de timmerman verhogen tevens zijn productiviteit. Het is dan ook goed om te voorzien in dit soort hulpmiddelen. Regelmatig afwisseling van werkhouding zorgt naast deze hulpmiddelen voor een betere fysieke gesteldheid. Ondersteuning bij het werken met constructies door dragers zal hiernaast voor een minder continue druk op de timmerman zorgen.

Bron: Houtens.nl